2023. július 8., szombat

Használt laptop feltuningolása

Gyorsítsd fel használt notebookodat

Használt laptop tuningolás
Ha szeretnéd felgyorsítani vagy javítani a használt laptopod teljesítményét, néhány tuning- és optimalizációs lépést megtehetsz.

Kezd azzal, hogy alaposan megtisztítod a laptopot a portól és a szennyeződésektől (képünkön). Használj sűrített levegőt vagy puha kefét a billentyűzet, a ventilátorok és a portok kitisztításához. Ez segít a hűtés hatékonyságának javításában, ami fontos a laptop optimális működéséhez.

Memóriabővítés: Ha lehetséges, fontold meg a laptop memóriájának bővítését. Több RAM használata javíthatja géped teljesítményét és fokozhatja a multitasking képességeket.

Tárolófrissítés: Ha a laptopban hagyományos merevlemez van, akkor érdemes lehet váltani egy gyorsabb és hatékonyabb SSD-re (szilárdtest meghajtóra). Az SSD gyorsabb adatátvitelt és gyorsabb rendszerbetöltést eredményezhet. Részletesebben lásd lentebb!

Energia- és teljesítménybeállítások: Állítsd be az energia- és teljesítménybeállításokat az igényeidnek megfelelően. Az energiahatékony beállítások meghosszabbíthatják az akkumulátor élettartamát, míg a teljesítményre hangolt beállítások növelhetik a rendszer sebességét.


Fogadd meg a tanácsot, hogy az otthoni munkára használt megbízható laptopod tuningja során legyél óvatos és figyelmes. Győződj meg arról, hogy érted az elvégzendő lépéseket, és ha bizonytalan vagy, inkább kérj szakmai segítséget, hogy elkerüld a hibás beállítások vagy a károsodás lehetőségét.

Laptop SSD és HDD összehasonlítása

Különbség a laptop HDD és SSD belseje

Megéri a gyorsabb, de drágább SSD?

Minden régi laptop modernizációja lehetséges és komoly sebességnövekedést érhetünk el, ha a merevlemez meghajtót modern SSD-re cseréljük.

A legtöbb notebook alkatrész modernizációjának, cseréjének ára magas, mégsem vesszünk észre jelentős sebességnövekedést. Ha azonban a régi típusú, mechanikus merevlemez helyére egy SSD meghajtó kerül, akkor hatalmas különbséget tapasztalhatunk, a rendszer pillanatok alatt betöltődik.

A korábban lassan működő szolgáltatások, a másolás és áthelyezés néhány pillanat műve. Még a lassúságáról és lomhaságáról híres Adobe Photoshop is repül az új meghajtóra telepített operációs rendszeren.

Mi az SSD?

Az SSD-meghajtó lényegében egy flash memória, mely mozgó alkatrészek nélkül tárolja az információkat. A flash meghajtóhoz képest viszont gyorsabban működik, mivel a SATA3 csatlakozón keresztül gyorsabban kommunikál a laptop alaplapjával, memóriájával és processzorával. A HDD-hez képest az SDD sokkal alkalmasabb a laptopok számára, hiszen könnyebb, gyorsabb és energiatakarékosabb, emellett a mozgó alkatrészek hiánya miatt nem is sérülékeny.

A gyorsaságnak természetesen megvan az ára. Az SSD-k gyorsasága és kompaktsága miatt egyre nagyobb rájuk a kereslet, ez meglátszik az árán is. Optimális esetben egy 120 Gb nagyságú SSD-t érdemes vásárolni, hiszen ezen elfér a rendszer és a minimálisan szükséges programok, dokumentumok és archívum.

Adattárolásra külső merevlemezt csatlakoztathatunk a laptophoz vagy Google Drive tárhelyet vásárolhatunk, aminek szintén folyamatosan csökken az ára.

A legtöbb SSD 2.5 hüvelykes méretben készül, tehát beszerelhető a laptopba, de kapható 1.8 hüvelykes is, tehát bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő hardvert veszünk, mielőtt kifizetjük az SSD árát.

Milyen áron válthatunk HDD-ről SSD-re és miért érdemes kicserérlni ezeket az alkatrészeket? Érdemes a laptop HDD-ről SSD-re cserélni a merevlemez meghajtót, hiszen nem sokkal magasabb az ár, de sokkal gyorsabb és a programok, operációs rendszer azonnal indul. 

olcsó használt laptop vásárlás